dimarts, 8 de març del 2011

EXPEDIENTS DE REGULACIÓ D’OCUPACIÓ. UNA NECESSARIA MESURA PER TRANSITAR PER LA CRISIS.


El passat dia 2 de març de 2011 un article en el diari “El Pais” titulava que, les reduccions de jornada s’havien disparat després d’aprovar-se la reforma laboral.

http://www.elpais.com/articulo/economia/reducciones/jornada/disparan/aprobarse/reforma/laboral/elpepieco/20110302elpepieco_7/Tes

Aquesta realitat la tenim ben visible en el nostre dia a dia i és que els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) s’han configurat com l’únic i necessari instrument que l’empresa té al seu abast per poder-se adaptar en cada moment a la realitat del mercat.

L’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) és el nom que rep el procediment per sol.licitar de l’Administració pública l’Autorització per tal de poder dur a terme alguna de les següents accions envers la força laboral de l’empresa:

1.- Extingir contractes de treball. La més traumàtica de les mesures i que atenent al tamany de l’empresa en ocasions no és necessària i es pot reconduir per via de l’acomiadament individual per causes objectives.

2.- Suspendre el contracte de treball. Consisteix en que durant els dies que dura la suspensió, el treballador no està obligat a anar al seu lloc de treball i l’empresa no l’ha de retribuir.

3.-Reducció de la Jornada del treballador, ha de ser entre un 10% i un 70% de la Jornada, i es va configurar en la darrera reforma laboral com una de les alternatives a la contínua destrucció d’ocupació que està patint Espanya.

La nostra experiència ens diu que cap de les tres mesures són de bon grat ni pel que les ha d’aplicar ni pel que les pateix, tot i així prendre mesures a temps pot significar la continuïtat o no de l’empresa.