dimecres, 28 de novembre del 2012

NOVETATS EN L'IVA


La Llei 7/2012 ha introduït una novetat pel que fa a operacions relacionades amb contractes directament formalitzats entre promotor i  contractista que tenen com a objecte la urbanització de terrenys o la construcció o rehabilitació d’edificacions. en establir la inversió del subjecte passiu de l'IVA en el supòsit següent:  

"Quan es tracta d’execucions d’obra, amb aportació o sense de materials, així com les cessions de personal per a la seva realització, conseqüència de contractes directament formalitzats entre el promotor i el contractista que tenen com a objecte la urbanització de terrenys o la construcció o rehabilitació d’edificacions.

Allò que s’ha establert en el paràgraf anterior és també d’aplicació quan els destinataris de les operacions són al seu torn el contractista principal o altres subcontractistes en les condicions assenyalades". 
 

En aquests casos qui realitza l’obra (el contractista) haurà d’emetre una factura sense repercutir l'IVA però l’empresari o professional que la rep (el promotor) haurà de declarar-ho com una “autofactura”, es a dir meritant un IVA devengat i deduint-se el mateix import com a IVA suportat. 

Afecta tant als contractes celebrats entre promotor i contractista, com als celebrats entre contractista principal i altres subcontractistes. És a dir, a tota la cadena de subjectes intervinents en les execucions d’obra.  

Cal tenir en compte que el destinatari de l’operació ha de ser un empresari o professional. Per norma general les Administracions Públiques no actuen amb caràcter empresarial tret d’excepcions i les societats mercantils, excepte prova en contra, es presumeix que actuen amb caràcter empresarial.  

Se aplica a les operacions meritades a partir del 31 d’octubre de 2012