La recent sentència del tribunal Constitucional de 7 d'octubre de 2013 ha dictaminat la validesa del control empresarial del correu electrònic en l'àmbit laboral a partir d'un cas molt concret en que un treballador d'una empresa del sector químic va se acomiadat per transmetre i revelar a terceres persones informació industrial i comercial.
La comprovació dels fets es va efectuar després d'interceptar i extreure, davant de notari i per un tècnic informàtic, el contingut dels missatges SMS i e-mails enviats des de el telèfon mòbil i compte de correu corporatiu.
La defensa del treballador va alegar que es tractava d'una intromissió il.legitima i no autoritzada atès que existia "una expectativa raonable d'intimitat" de les comunicacions per que no s'havia fet entrega al empleat d'un protocol d'actuació on es definissin les regles d'ús del correu electrònic.
El Tribunal Constitucional falla a favor de l'empresa per que:
- El Conveni col.lectiu de la Industria Química estableix l'exclusivitat per usos professionals del correu corporatiu (prohibició per usos personals).
- El registre i control empresarial obeia a un fi legítim, la protecció dels secrets de l'empresa.
- Es tractava d'una mesura proporcionada, idònia, necessària i equilibrada, ja que era la única manera d'acreditar la conducta irregular del treballador i els missatges interceptats no tenien cap contingut personal.
Tot i que la Sentència és favorable a la empresa, cal tenir en compte que per tal de portar a terme el control laboral de les comunicacions de correu electrònic dels treballadors és absolutament recomanable establir un protocol o codi de conducta on de manera molt clara s'estableixin els límits d'ús del mail per part dels treballadors així com les facultats de control de l'empresa i procediments com s'exercirà aquest control.
El no fer-ho en el cas d'un acomiadament pot comportar la nulitat del mateix per vulneració de Drets fonalmentals i atesa la actual normativa, la readmisió del treballador i abonament de salaris de tramitació.