En determinats casos de impagament de pensions alimentaries o compensatòries fixades en procediments judicials de separació o divorci, es possible sol·licitar a la Generalitat de Catalunya una prestació econòmica, per pal·liar la situació de precarietat econòmica que pugui existir.
Poden sol·licitar la prestació, les persones que no estiguin cobrant una pensió alimentària o compensatòria reconeguda judicialment (es a dir, normalment que hagi estat establerta per una sentencia de divorci o separació) així com els seus fills i filles menors d’edat o majors d’edat amb un grau igual o superior de discapacitat del 65%.
Es necessàri que no es superin uns ingressos de 854 euros mensuals, que en l’actualitat equivalen a 1’5 vegades d’indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). En el cas de tenir a càrrec infants menors o persones més grans de 65 anys, el límit de 1’5 vegades l’IRSC s’ampliarà en 0’3 per cada persona a càrrec. S’exigeixen també determinats períodes de residència a Catalunya.
Es precisa que s’hagi reclamat judicialment al deutor el deute, es a dir , que s’hagi interposat demanda d’execució de sentència, i no s’hagi pogut cobrar.
Respecte al prestació alimenticia a favor dels menors de edat o majors amb discapacitat, es té que tenir reconegut, en el seu cas, el dret a percebre la prestació del Fons de garantía de pagament d’aliments del Estat.
El Fons de garantia cobreix l’import mensual de les pensions impagades que s’hagin establert per la via judicial, fins a un màxim del 50% de l’IRSC, que enguany equivaldria a 285 euros, durant un període màxim de 18 mesos. Com que el Fons de garantia és complementari del fons de l’Administració de l’Estat, la Generalitat descomptarà ,de la quantia de la prestació que li correspondria, l’import que tingui dret a cobrar del fons estatal d’impagaments, que és d’un màxim de 100 euros.
La Generalitat reclamarà al deutor de les pensions , les quantitats que aquest organisme hagi abonat al beneficiari de la prestació. Primer oferirà un període voluntari de pagament i si no s’obtenen resultats, l’Agència Tributària de Catalunya executarà aquest cobrament, amb els recàrrecs i interessos de demora que corresponguin
El fons de garantia de pensions i prestacions (FGPP) entrarà en funcionament l'1 de maig del 2011.
Un cop entri en vigor es podrà presentar la sol·licitud en el termini d’un mes a comptar des de la data de l’executòria judicial del cobrament del pagament de les pensions /prestacions impagades.
L'entitat gestora ha de resoldre les sol·licituds en un plaç màxim de sis mesos. Si passat el plaç no existeix resolució s’entendrà que la sol·licitud a estat desestimada (amb la possibilitat d’iniciar les conseqüents vies de reclamació a la Administració, tal com passa en la resta de procediments administratius).